Astazi lumea IT a ajuns destul de departe

Stațiile de lucru disponibile echivalează cu potențialul gigantilor transnaționali și al întreprinderilor mici. Stațiile de lucru sunt computere profesionale cu un set de hardware și software concepute pentru a rezolva o anumită gamă de sarcini multimedia, adică imagine, video, procesare sunet, CAD, GIS, calcule științifice și tehnice, aplicații industriale etc.

În prezent, resursele unei stații de lucru pot fi ca un serviciu cloud. Stațiile de lucru câștigă popularitate pentru un număr tot mai mare de companii, deoarece se integrează ușor în infrastructura IT și oferă beneficii economice. 

Ce este o stație de lucru?

Primele stații de lucru au apărut la sfârșitul anilor 60 și astăzi sunt utilizate pe scară largă, pentru a lucra cu sisteme de proiectare și construcție asistate de computer, grafică 2D și 3D, editare video etc. Odată cu apariția versiunilor pe 64 de biți ale sistemelor de operare Microsoft Windows, stațiile de lucru UNIX de înaltă performanță cu medii software proprii, au lăsat loc sistemelor care rulează MS Windows. 

Mulți furnizori oferă, de asemenea, Linux de la Red Hat sau SuSE ca alternativă. Stațiile de lucru sunt instrumente utile pentru planificatori și proiectanți, analiști financiari și cercetători, creatori de conținut și creatori. Ele susțin cele mai solicitante sarcini și aplicații, precum redarea grafică complexă, analiza financiară, sarcini de calcul și editare video și alte lucrări complexe cu conținut digital.

statie-grafica

De ce ai nevoie de stații de lucru?

Atunci când se lucrează cu date geospatiale, construirea de modele tridimensionale pentru terenuri etc. nu se poate lucra pe calculatorul standard, deoarece utilizatorul se poate confrunta cu lipsa de memorie, blocarea calculatorului etc. Stațiile de lucru demonstrează performanțe ridicate și fac o treabă bună în afișarea datelor.

O stație de lucru nu este doar un computer, ci este o serie de mecanisme concepute pentru a îndeplini cele mai intensive sarcini de resurse, asigurând o funcționare ușoară și o funcționalitate avansată. Caracteristici distinctive ale stațiilor de lucru moderne sunt viteză mare de prelucrare a datelor, procesorul puternic, capacitatea mare de memorie RAM, controler de rețea integrat de înaltă performanță, subsistem grafic profesional. Pe server-config.ro găseșți și posibilitatea de a-ti configura după bunul plac stația grafică dorită.

Stațiile grafice sau stațiile de lucru sunt calculatoare performante care asigură o productivitate ridicată în proiectare, redarea realistă a modelelor 3D cu structură, obținerea rapidă a rezultatelor calculelor științifice, procesarea videoclipurilor de înaltă rezoluție și crearea diferitelor efecte video. În funcție sarcinile care trebuie rezolvate, stațiile de lucru pot fi împărțite condiționat în mai multe tipuri: grafică, pentru proiectare inginerească sau arhitectură, pentru sarcini științifice tehnice, pentru tranzacționare, pentru sarcini industriale.