Tagro, noul tractor agricol romanesc

Daca pana acum toti cei care detineau tractoare romanesti erau abonati la magazine cu piese de schimb pentru tractoare, pentru simplul fapt ca utilajele erau foarte vechi, de la sfarsitul lui 2019 agricultorii pot sa achizitioneze un tractor nou, 100% romanesc. Denumit Tagro, acesta este produs la Reghin si este rezultatul muncii a 50 de ingineri romani.

Ce trebuie sa stii despre Tagro?

Tagro este un produs IRUM Reghin, companie fondata in anul 1953 care a reusit sa produca de-a lungul timpului o multime de utilaje agricole si forestiere si sa devina unul dintre cei mai importanti producatori din zona.
Realizat in Centrul de Cercetare si Dezvoltare pentru Utilaje Agricole si forestiere, tractorul se lauda cu urmatoarele specificatii:

  • Are tractiune 4×4 si o cutie de viteze cu 12 trepte pentru mersul inainte si 12 trepte petru mersul inapoi;
  • Are un motor Diesel cu 4 cilindri in 4 timpi, o pompa de injectie common rail si un turbocompresor marca FTP Industrial;
  • Are o capacitate cilindrica de 3387 centimetri cubi;
  • Asigura o putere substantiala. Agricultorii pot alege intre 86, 95 sau 102 CP. Conform producatorilor insa, in viitor va aparea si o varianta destinata micilor gospodarii, cu 50CP;
  • Are un cost cel putin decent. Se pare ca pretul de pornire pentru noul tractor este de 34500 de euro.

Tagro nu este primul tractor romanesc

De fapt, Romania a stat foarte bine la capitolul de productie a tractoarelor, fiind un exportator important pana in anii ’80. Productia de tractoare a inceput in anul 1946, intr-o uzina care initial a fost specializata in avioane militare, in Brasov. Primul tractor brasovean a fost IAR 22 si avea un motor diesel de 38 CP. Din pacate, in 2007 uzina din Brasov a intrat in lichidare, insa exista inca o mica fabricuta desprinsa din aceasta cdare functioneaza in Baicoi si exporta tractoare U650 catre Africa.

Revenind la Tagro, producatorii spera sa produca 200 de tractoare in 2020, 300 in 2021 si 500 in urmatorii ani. Intreaga piata este de peste 2 milioane de utilaje pe an, asadar, exista foarte mult loc pentru dezvoltare.