Sa patrundem in lumea substantelor si a reactiilor!

In jurul nostru, in orice moment au loc diferite reactii care intretin viata. Suntem inconjurati de substante solide, lichide si gazoase care interactioneaza si chiar in organismul nostru au loc reactii care intretin viata. Exista reactii care genereaza energie, iar energia pune in miscare totul, dupa cum stim.

Cu substantele operam si la bucatarie, caci fara sare mancarea nu ar avea gust si am fi privati de Bucuriile vietii. Sarea in bucate demonstreaza importanta acestui ingredient cheie in gastronomie.

Chimia se etaleaza in jurul nostru la tot pasul si se spune ca doi oameni nu vor rezista impreuna si nu se vor iubi, „daca nu exista chimie” intre ei.

Fiind o stiinta atat de complexa, bazata pe abstractizare, dar si pe experimente, activitatea din laborator necesitand maxima prudenta, studiul acesteia debuteaza in clasa a VII-a.

Intr-o chimie clasa 7 se gasesc lectiile de initiere in acesta disciplina importanta, cum ar fi:

  • importanta substantelor
  • forma sub care se prezinta substantele
  • prezentarea laboratorului de chimie si a ustensilelor sale
  • sistemul periodic al elementelor chimice (multi elevi il stiu pe de rost ca pe Tatal nostru)
  • tipuri de reactii chimice
  • proprietatile fizice si chimice ale principalelor substante: apa, metalele, gazele.

Pe site-ul librariei Delfin se afla atat manuale de chimie foarte bune, cat si planse cu sistemul periodic al elementelor, cu valorile A si Z, plus formule necesare rezolvarii problemelor simple de chimie. Aceste materiale didactice sunt foarte utile, atat incepatorilor, cat si celor care aleg sa sustina bacalaureatul la chimie sau admiterea la o facultate unde se da examen la aceasta disciplina.

Nu numai chimistii au nevoie de chimie, sa ma exprim banal, ci si medicii, esteticienii, farmacistii, bucatarii, cofetarii, lucratorii de la fabricile de mase plastice.

Ar fi  dificil pentru elevi sa inceapa studiul unei stiinte atat de complexe, fara chimie clasa a 7 a.

Alaturi de manualele tentante de pe site-ul librariei exista acolo si un ghid util al profesorului de chimie, care il ajuta sa introduca in predarea-invatarea acestei discipline metode moderne centrate pe elev.

Chimia este o disciplina frumoasa, dar pe cat este de interesanta, pe atat este de dificila si cand lantul cunostintelor se rupe, golurile sunt greu de recuperat, de aceea cei interesati de ea trebuie sa tina pasul cu profesorul.

Reusita actului didactic este garantata de:

  • profesor. Este importanta si pregatirea sa stiintifica, dar si tinuta morala.
  • manualele si materialele auxiliare de calitate.
  • laboratorul dotat
  • pregatirea atenta a experimentelor.

Nu este gresit sa ii pregatim pe copii din timp de intalnirea cu chimia, adica sa le spunem formula apei, a sarii de bucatarie, a otetului sau sa ii invatam denumirile chimice ale acestora.

Cosider ca orice om cu pregatire medie trebuie sa stie formula apei, a apei oxigenate, a dioxidului de carbon, a otetului si a substantelor de care ne lovim aproape zilnic.

In noi exista o adevarata uzina care ne intretine viata si trebuie sa fim atenti sa nu introducem substante daunatoare in corp.

Studiul aprofundat al chimiei ne va ajuta sa intelegem cum se simt sau cum arata plamanii asaltati de fum sau in ce masura alcoolul ne afecteaza starea de sanatate a organismului.