Nu subestima puterea spalatului pe maini

Tocmai ai mers la cumparaturi la supermarket dupa o zi petrecuta la birou in fata computerului. Apoi te-ai grabit sa iei autobuzul pentru a merge acasa. Stii ca ar fi mai bine sa urci scarile, dar pana la urma vei folosi liftul pentru ca ai multe cumparaturi, iar intre timp vei verifica si mesajele de pe WhatsApp.

Sunt scene ale rutinei obisnuite care fac din mainile noastre un recipient pentru germeni: unele sunt microorganisme nepatogene, dar altele sunt virusi si bacterii, adevarati dusmani ai sanatatii. Acesta este motivul pentru care spalarea mainilor cu apa si sapun lichid sau spuma este esentiala.

Spalarea frecventa a mainilor este una dintre cele mai bune modalitati de a evita imbolnavirea si raspandirea bolii. Cu alte cuvinte, un gest aparent banal este esential pentru prevenirea si controlul infectiilor. In consecinta, spalarea mainilor cu apa si sapun spuma sau lichid, daca nu este inca, trebuie sa devina un obicei pentru a proteja sanatatea noastra si a celor din jur.

Ideea este ca telefoanele, clantele usii, mesele, tastaturile computerului, afisajele tactile (si lista continua) sunt mai murdare decat iti poti imagina – sunt terenuri ideale de reproducere pentru germeni. Si, ca rezultat, de fiecare data cand ne folosim telefoanele mobile, strangem mana cuiva, deschidem o usa, manuim bani sau folosim computerul, acumulam germeni pe maini. Pe care apoi le transferam pe toate celelalte suprafete pe care le atingem sau pe corpul nostru, de exemplu prin frecarea ochilor, atingerea nasului sau a gurii. Procedand astfel, putem promova transmiterea a numeroase infectii: gripa, alte virusuri respiratorii, virusuri si bacterii care pot provoca gastroenterita.

Cand sa iti speli  mainile 

In special, este esential sa iti speli bine mainile cu apa si sapun profesional sau normal inainte de: a manca; a gati; administra medicamente; imbracarea sau atingerea unei plagi; aplica sau scoate lentile de contact. De asemenea, spalatul mainilor este esential dupa ce: tusim, stranutam si suflam nasul; ai fost in contact strans cu persoanele bolnave; ai fost in contact cu animale; dupa ce ai folosit baia; dupa schimbarea scutecului; ai atins mancarea si mai ales atunci cand este cruda, in special carne, peste, carne de pasare si oua; ai manipulat gunoiul; ai utilizat un telefon; ai gestionat banii; ai utilizat un mijloc de transport (autobuz, taxi, masina etc.); ai stat in locuri foarte aglomerate, cum ar fi sali de sport, sali de asteptare, aeroporturi, cinematografe etc.

Cum te speli pe maini

Pentru a indeparta germenii de pe maini, ar trebui sa te speli cu apa si sapun. Pentru o spalare corecta, nu trebuie sa te grabesti, ci sa dedici cel putin 20 de secunde spalatului pe maini. Iata cum sa procedezi: uda-ti mainile cu apa, aplica o cantitate suficienta de sapun pentru a acoperi intreaga suprafata a mainilor, freca mainile palma de palma si apoi pe fiecare suprafata, intre degete si asa mai departe, astfel incat sa freci intreaga suprafata a mainilor si apoi sa clatesti cu apa. Cu toate acestea, daca esti afara si nu exista o chiuveta disponibila, poti folosi produse de dezinfectare pentru maini pe baza de alcool.