Debitarea si stantarea confectiilor metalice

Pentru noi, utilizatorii casnici care avem nevoie de materie prima si de specialisti in vederea indeplinirii unui vis privind o locuinta sau o afacere, lucrurile sunt mult mai simple. Putem apela la specialistii care se ocupa de realizarea obiectelor si a materialelor de lucru corespunzatoare, urmand ca in cele din urma ele sa fie preluate si ansamblate corespunzator.

Insa, pentru cei care ajuta la conceperea acestor materii prime, subproduse si produse, treaba nu este deloc usoara. La baza realizarii acestor produse se afla o serie de mecanisme bine definite, o serie de reguli stricte, precum si un standard tehnic dupa care este necesar sa se deruleze fiecare proces.

Astfel, daca e sa vorbim despre cele mai ample si necesare procese din domeniul confectiilor metalice, ne putem raporta la compexitatea si necesitatea proceselor de debitare si stantare.

Pentru ambele procese de lucru se utilizeaza materii prime si materiale metalice, unele mai complexe, altele mai usoare. Insa, rezultatul final trebuie sa fie intotdeauna acelasi, fara nicio marja de eroare.

Pentru ambele procese se utilizeaza in mod exclusiv echipamente industriale de ultima ora, adecvate si adaptate la nevoile actuale ca tehnologie si proces de lucru. Aceste masinarii sunt in conformitate cu standardele legale si respectiv, cu legislatia in vigoare, privind echipamentele de lucru, modul de functionare al acestora si impactul asupra cetatenilor, asupra operatorilor, cat si cel asupra mediului. In speta, aceste masinarii sunt deseori amplasate in spatii care nu permit propagarea zgomotului asociat procesului de lucru, fie sunt carcasate si depozitate in incaperi care nu permit propagarea unor intensitati ridicate de zgomot.

In ceea ce priveste procesul de debitare tabla se utilizeaza in prezent o tehnica noua si moderna care nu este daunatoare nici pentru operatorii care efectueaza acest proces. In zilele noastre procesul de debitare se realizeaza complet automat, prin intermediul unui laser cnc care ajuta la decuparea profilelor de tabla cu precizie, la dimensiunile dorite, fara a necesita un contact fizic si o operare mecanica. Astfel, nu se pierde material in exces, nu exista deseuri daunatoare si in acelasi timp se poate lucra simplu si rapid, in intervale scurte de timp, pentru a decupa orice profil metalic indiferent de complexitatea procesului de lucru.

Procesul de debitare este urmat ulterior de procesul de stantare care, dupa cum bine stim cu totii, are rolul de a marca o suprafata de lucru sau un echipament finit realizat din piese apartinute uneia sau mai multor societati. Procesul de stantare este foarte util pentru a detecta cu usurinta in cazul unor erori si/sau defectiuni, originea de provenienta a unor piese si/sau parti. Astfel se poate identifica cu usurinta si precizie producatorul la care se poate apela in vederea inlocuirii respectivelor piese sau pentru producerea in masa a altor piese cu rol si functii similare.

Astfel, putem ajunge la concluzia ca procesele industriale de debitare si stantare nu sunt nicidecum o serie de procese usoare, dar sunt extrem de necesare pentru o buna functionare a unor procese si pentru obtinerea unor rezultate adecvate.

De aceea este foarte important la cine apelam pentru ele si modul de desfasurare a proceselor de lucru.