Cum sa dezinfectam si sa curatam fiecare coltisor din locuinta

Casele noastre ar trebui sa fie un refugiu sigur unde sa ne putem relaxa si sa putem petrece timp pretios alaturi de cei dragi. Din pacate, ajungem sa aducem acasa lumea si toti germenii ei prin maini murdare, pantofi, imbracaminte si telefoane. Chiar daca locuinta voastra pare a fi curata, poate inca adaposti bacterii si alti contaminanti care va pot afecta sanatatea. Cel mai bun mod de a va proteja familia este sa va curatati pur si simplu casa.

Specialistii explica ca, dupa ce ne-am spalat pe maini, urmatoarea cea mai buna modalitate de a va proteja familia este sa stergeti blaturile, clantele usii, intrerupatoarele de lumina si suprafetele comune cu o carpa din microfibra umezita intr-o solutie de apa fierbinte si un produs de curatare sau dezinfectant suprafete precum cei oferiti de sanito.ro. Usoara abraziune a carpei din microfibra si a solutiei de curatare vor indeparta si dilua orice microbi care s-au asezat pe suprafete. Deoarece device-uri electronice nu se inteleg bine cu apa si sapun lichid, folositi un servetel dezinfectant pentru a curata telefoanele mobile, telecomenzile si tastaturile.

Diferenta dintre curatare si dezinfectare

Curatarea nu trebuie confundata sau utilizata in mod interschimbabil cu dezinfectarea. Prima inseamna ca eliminati germenii, dar nu ii ucideti, in timp ce cea din urma inseamna ca ii ucideti. Aceasta distinctie este importanta, deoarece s-ar putea sa curatati suprafetele in mod eficient, dar s-ar putea sa nu le dezinfectati, lasand germenii si bacteriile sa se inrautateasca si sa creasca.

Dezinfectarea, daca se face corect, va ucide organismele microscopice, astfel incat acestea sa nu mai poata provoca daune. Cu toate acestea, dezinfectarea poate da un fals sentiment de securitate daca produsele nu sunt utilizate in mod corespunzator si se face numai daca cineva din gospodarie este bolnav. Locatiile cheie care trebuie dezinfectate sunt suprafetele partajate de membrii familiei si cele care vin in contact strans cu fluidele corporale. Daca ferestrele sunt murdare, acestea nu reprezinta o preocupare majora pentru sanatatea celor care locuiesc in acea casa, dar nu trebuie sa le neglijati.

Alegeti dezinfectanti care pot ucide bacteriile, virusii si ciupercile atunci cand sunt utilizati corect, dezinfectanti precum cei de la sanito.ro. In plus, pentru a va asigura ca nu aduceti in casa acesti contaminanti, tot de aici puteti achizitiona covorase dezinfectante.

Cum sa dezinfectati fiecare camera din casa 

Inainte de a dezinfecta ceva in casa, ar trebui sa purtati manusi. Manusile de cauciuc sunt mai durabile si reutilizabile, dar si cele de unica folosinta din latex sunt bune. Nu uitati sa va spalati intotdeauna mainile cu sapun si apa calda dupa ce ati folosit produse de curatare.

Suprafetele bucatariei pot adaposti nu numai bacteriile pe care le transferam de pe mainile si bunurile noastre, ci si bacteriile alimentare, deci este deosebit de important sa dezinfectam corect totul. Fiecare corp de iluminat, dulap si aparat din bucataria dvs. are un anumit tip de maner sau panou de control care este atins de fiecare data cand este pornit sau deschis. Daca suprafata este atinsa dupa prepararea alimentelor crude sau inainte de spalarea mainilor, pot fi prezente bacterii precum salmonella, listeria, E. coli, mucegai si drojdie. Toate aceste suprafete trebuie curatate de mai multe ori pe zi, in special dupa prepararea alimentelor, cu servetele dezinfectante.

Cand dezinfectati spatiile de locuit comune, nu uitati sa faceti acest lucru si cu suprafetele moi, cum ar fi pernele si mobilierul tapitat, precum si suprafetele dure. Mesele, intrerupatoarele de lumina, clantele usii se pot contamina din cauza germenilor de pe maini. Dormitorul trebuie si el dezinfectat cu aceeasi grija. 

O atentie sporita trebuie sa acordati baii, unde riscurile de contaminare sunt mari. Dezinfectati, la fel ca si bucataria, de mai multe ori pe zi daca se poate.