Cele mai frecvente probleme de sănătate orală la adulţi

În funcţie de regimul personal de igienă orală, dar şi de factorii genetici, s-ar putea spune că la vârsta adultă, cei mai mulţi dintre noi ne confruntăm cu o serie de probleme dentare care necesită opţiuni variate de tratament.
Unele persoane, în special cele care suferă de boli ale gingiilor, pot avea nevoie de un tratament parodontoză. În doar câteva cuvinte, boala gingiilor este o inflamaţie a ţesuturilor dinţilor. Ajunsă în stare severă, poate distruge ţesutul şi osul, ducând astfel la pierderea dinţilor şi la necesitatea unor alte tratamente medicale mai avansate, precum implant dentar. Boala gingiei este cauzată de placă, adică acea peliculă lipicioasă de bacterii care se formează în mod constant pe suprafaţa dinţilor. Când placa nu este îndepărtată, se poate întări, devenind astfel tartru. Când se formează tartru deasupra şi dedesubtul gingiei, periajul devine mai dificil, poate chiar dureros, în special periajul interdentar. Această acumulare de placă şi tartru conţine bacterii care duc la boli ale gingiilor. Prima etapă a bolii gingivale se numeşte gingivită şi mulţi adulţi se confruntă cu această afecţiune.
Mai apoi, un număr foarte mare de adulţi suferă de tulburări ale articulaţiilor temporomandibulare. Articulaţiile temporomandibulare se numără printre cele mai complexe articulaţii din întreg organismul. Orice problemă care împiedică funcţionarea corectă a articulaţiilor temporomandibulare poate duce la tulburări dureroase. Cauzele exacte care conduc la apariţia tulburărilor de articulaţii temporomandibulare sunt adesea neclare, însă cele mai posibile cauze includ artrtia, dislocarea, leziunile sau problemele legate de alinierea dinţilor. Simptomele acestei tulburări pot include durere în sau în jurul urechii, sensibilitate la nivelul maxilarului, un zgomot ca de clic atunci când deschideţi gura şi dureri de cap. Dacă întâmpinaţi în mod obişnuit dureri la nivelul feţei sau maxilarului, cel mai indicat este să consultaţi medicul dentist. Exerciţiile fizice, masajul facial, electronic stem generator, terapia fizică sau relaxantele musculare pot fi de ajutor.
În cele din urmă, sensibilitatea dentară este o altă problemă comună cu care se confruntă majoritatea adulţilor. Dacă alimentele fierbinţi sau reci vă provoacă dureri intense, este posibil să aveţi o dantură sensibilă. În general, sensibilitatea dentară poate să apară din mai multe motive, printre care fisuri ale dinţilor, carii, plombe uzate, infecţii gingivale, smalţ dentar erodat sau, în cazuri grave, rădăcina dintelui este expusă. Dinţii sensibili pot fi trataţi, iar în primă fază puteţi folosi o pastă de dinţi desensibilizantă sau un tratament alternativ bazat pe cauza sensibilităţii dumneavoastră. Igiena orală corectă este cheia pentru prevenirea sensibilităţii şi durerii dentare. Cel mai recomandat este să vă adresaţi medicului dentist dacă aveţi întrebări cu privire la rutina zilnică de igienă orală sau preocupări legate de sensibilitatea dinţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *